Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε για τις αιτίες και την θεραπεία των μυκητιάσεων, ιδιαίτερα της ονυχομυκητίασης.

Αιτίες των αλλαγών των νυχιών και της ανάπτυξης των μυκητιάσεων:

• Προδιάθεση (συγγενής παραμορφώσεις του πέλματος και των δακτύλων).

• Κακή κυκλοφορία αίματος, ή τραυματισμός.

• Επιρροή επιβλαβών ουσιών (φάρμακα κ.ά.).

• Σακχαρώδης διαβήτης

• Μόλυνση των νυχιών (ονυχομυκητίαση κ.ά.).

Ονυχομυκητίαση

Ο όρος «ονυχομυκητίαση» σημαίνει την προσβολή του όνυχα από τους μύκητες. Είναι γνωστό ότι ονυχομυκητίαση προκαλούν τα δερματόφυτα, τα  μη δερματόφυτα, τα τριχόφυτα και η κάντιντα. Η συχνότητα των ονυχομυκητιάσεων είναι εξαιρετικά μεγάλη, προσβάλλοντας ένα ή περισσότερα νύχια στα χέρια και τα πόδια. Συνήθως αρχίζει με μια κηλίδα χρώματος άσπρου ή κίτρινου, που εμφανίζεται κάτω από την άκρη του νυχιού και όσο προχωρά η μόλυνση πιο βαθιά στο νύχι, προκαλεί αλλοίωση του χρώματος του. Η συνύπαρξη διάφορων μυκήτων στον ίδιο νύχι είναι αρκετά συχνή. Τα δερματόφυτα που προσβάλλουν τα νύχια ανάλογα με την εντόπιση τους, προκαλούν, περιφερική, κεντρική, ή και ολική ονυχομυκητίαση.

Υπάρχουν πολλά είδη μυκήτων που μπορούν να μολύνουν τα νύχια.Οι μικροσκοπικοί αυτοί οργανισμοί ζουν στο ζεστό και υγρό περιβάλλον.Εισχωρούν στο δέρμα από μικρά κοψίματα που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Επίσης μπορούν να περάσουν από μικρό διαχωρισμό που μπορεί να υπάρχει μεταξύ του νυχιού και του δέρματος του στρώματος του νυχιού από κάτω. Η μόλυνση συμβαίνει όταν τα νύχια εκτίθενται κατ’ επανάληψη σε ζεστό  και υγρό περιβάλλον το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη και εξάπλωση μυκήτων. 

Για το λόγο αυτό τα νύχια των ποδιών προσβάλλονται εύκολα επειδή βρίσκονται σε υγρό και ζεστό περιβάλλον μέσα στα υποδήματα. Επίσης τα νύχια των ποδιών είναι πιο ευάλωτα στις μυκητιάσεις επειδή η κυκλοφορία του αίματος δεν είναι τόσο καλή όσο στα χέρια.

Οι πληγές του δέρματος, οι βλάβες των νυχιών ή ύπαρξη άλλης μόλυνσης διευκολύνουν την μόλυνση από μύκητες. Η μυκητίαση των νυχιών μπορεί να παραμείνει για πάντα εάν δεν χορηγηθεί θεραπεία. 

Εάν η μόλυνση αφεθεί να εξελιχθεί δημιουργείται πόνος, τα νύχια γίνονται πιο χοντρά, αλλάζει το σχήμα τους χάνουν την χαρακτηριστική λάμψη τους, σπάζουν εύκολα, οι άκρες τους γίνονται ακανόνιστες και κάτω από αυτά μπορεί να μαζεύονται άχρηστες ουσίες χρώματος κίτρινου, πράσινου, καφέ, μαύρου . Ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργηθεί έντονη κακοσμία. Οι μυκητιάσεις έχουν τη δυνατότητα επέκτασης και στον υπόλοιπο οργανισμό πέρα από τα νύχια.

Ποιοι προσβάλλονται από μύκητες

Από μύκητες προσβάλλονται κυρίως άτομα με ευαισθησίες. Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο όπως επίσης ο τραυματισμός και ο σακχαρώδης διαβήτης. Για τις περιπτώσεις αυτές συνιστώνται  αυστηροί κανόνες υγιεινής (καθαριότητα).. Επίσης προσοχή στα στενά παπούτσια, γιατί ο μύκητας καλλιεργείται περισσότερο.

Η θεραπεία της ονυχομυκητίασης είναι δύσκολη και χρονοβόρα.    

Ο πάσχων πρέπει να ακολουθεί αυστηρή υγιεινή καθημερινά, μείωση της εφίδρωσης με ειδικά αντιιδρωτικά, λιγότερο κλειστά υποδήματα, απορροφητικές κάλτσες και Αντιμυκητιασικά προϊόντα για τα νύχια και το δέρμα. 

Πρόληψη & θεραπεία

Τα ενεργά συστατικά σε φυσικές και φυτικές θεραπείες του μύκητα των νυχιών έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά τόσο στην επιφάνεια των νυχιών όσο και στη ρίζα τους. Επιλέγοντας αυτή την θεραπεία αποφεύγουμε το κόστος των φαρμάκων και τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν.

Τα φυσικά σκευάσματα της Imperial Feet επιτρέπουν την ασφαλή και φυσική απομάκρυνση της μόλυνσης καθώς και την πρόληψη μελλοντικής επανεμφάνισης. Η απουσία επικίνδυνων παρενεργειών έχουν καταστήσει τα φυσικά σκευάσματα την καλύτερη λύση για μόνιμη και οριστική απαλλαγή από τον μύκητα των νυχιών.

Ελέγχουμε τα πόδια και τα νύχια μας καθημερινά, φοράμε άνετα και κατάλληλα παπούτσια, κόβουμε τακτικά και προσεκτικά σε ευθεία γραμμή τα νύχια των ποδιών μας, καταπολεμούμε την εφίδρωση και την ξηρότητα του δέρματος με σκευάσματα από φυσικά συστατικά.

Είναι πολύ σημαντικό όταν διαπιστώνουμε το πρόβλημα να απευθυνόμαστε πάντα στους ειδικούς όπως στον θεράποντα ιατρό μας ή σε Ποδολόγο/Ποδοθεραπευτή.

Η σωστή φροντίδα των ποδιών & των νυχιών μας δεν είναι πολυτέλεια. Είναι Υγεία!