Ονυχομυκητίαση

  Η ονυχομυκητίαση ή μυκητίαση νυχιών μπορεί να προσβάλλει άνδρες και γυναίκες, ενώ σπανιότερα προσβάλλει παιδιά. Οι άνδρες πάσχουν πιο συχνά από ονυχομυκητίαση σε σύγκριση με τις γυναίκες. Η συχνότητα της ονυχομυκητίασης κυμαίνεται από 2-13% του γενικού πληθυσμού.
Η ονυχομυκητίαση αποτελεί το 50% όλων των παθήσεων των νυχιών. Πιο συχνά προσβάλλονται από ονυχομυκητίαση τα νύχια των ποδιών και σπανιότερα των χεριών. Το 30% των ασθενών που εμφανίζουν ονυχομυκητίαση έχουν και κάποιας μορφής μυκητίαση στο δέρμα τους.
Γενικά η συχνότητα της ονυχομυκητίασης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η ανοσοκαταστολή, καθώς και η αύξηση του μέσου όρου ζωής.
  Γενικά στους ηλικιωμένους οι ονυχομυκητιάσεις είναι πολύ συχνότερες.
  Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ονυχομυκητιάσεις είναι 30 φορές συχνότερες στους ενήλικες. Το ποσοστό των ονυχομυκητιάσεων σε άτομα κάτω των 18 ετών είναι μόλις 2,6%, ενώ σε υπερήλικες είναι 90%.
  Η μυκητίαση νυχιών κατατάσσεται σε 5 κατηγορίες ανάλογα με την κλινική τους εικόνα:
  • η άπω περιφερική υπονύχιος ονυχομυκητίαση
  • η λευκή επιφανειακή ονυχομυκητίαση
  • η εγγύς υπονύχιος ονυχομυκητίαση
  • η ενδονύχια ονυχομυκητίαση
  • η καντιντιασική ονυχομυκητίαση που οφείλεται σε στελέχη του μύκητα Candida και είναι η πιο συνηθισμένη μορφή μυκητίασης νυχιών.

Τι είναι οι μύκητες νυχιών

  Οι μύκητες νυχιών είναι μία λοίμωξη που συχνά προσβάλλει τα νύχια χεριών και ποδιών και οφείλεται σε μικροοργανισμούς που ανήκουν στην κατηγορία των μυκήτων (δερματόφυτα και βλαστομύκητες). Οι μύκητες νυχιών μπορεί να προσβάλλουν όλα τα μέρη του νυχιού, όπως τη μήτρα, την κοίτη, καθώς και το ίδιο το νύχι.

Οι μύκητες νυχιών οδηγούν σε αλλαγές στο χρώμα καιστο σχήμα του νυχιού και συχνά σε παραμόρφωση αυτού.
Μπορούν να εξαπλωθούν και στα διπλανά νύχια ή να συνδυαστούν και με γενίκευση της μυκητίασης στο δέρμα των ποδιών και χεριών. Οι μύκητες νυχιών μπορεί να προκαλέσουν πόνο, ευαισθησία κατά την πίεση στην περιοχή, πάχυνση και αποκόλληση του νυχιού και μπορεί να οδηγήσουν
σε σοβαρά προβλήματα στην ψυχολογία του ασθενούς, στην κοινωνική του ζωή, καθώς και στην εργασία του.
  Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται το ποσοστό των ασθενών που αναζητούν λύση για τους μύκητες νυχιών, καθώς η επίπτωση της μυκητίασης νυχιών αυξάνεται πολύ τους μήνες αυτούς. Η ζέστη, η εφίδρωση στην περιοχή, σε
συνδυασμό με την επαφή με το νερό στη θάλασσα, την άμμο ή την πισίνα ευνοούν την εξάπλωση των μυκήτων νυχιών.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση βασίζεται κυρίως στην κλινική εμφάνιση. Για όλες τις μυκητιασιακές λοιμώξεις σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντα τον Δερματολόγο σας ή εξειδικευμένο Ποδολόγο / Ποδοθεραυτή.

Θεραπεία μυκητίασης νυχιών:

Το “Gel Μυκητίασης νυχιών” (NAIL MYCOSIS GEL) της Imperial Feet είναι κατάλληλο για την θεραπεία της μυκητιασικής λοίμωξης των νυχιών (πόδια & χέρια)
Το “Αντιμυκητιασικό Spray” (ANTI-FUNGAL SPRAY) της Imperial Feet χρησιμοποιείται και κατά την διάρκεια της θεραπείας συμπληρωματικά με το “Gel Μυκητίασης νυχιών” για να αποτρέψει την δημιουργία νέας μυκητιασικής λοίμωξης στα νύχια.

Και τα 2 προϊόντα είναι κατάλληλα για Διαβητικούς.

Κική Βενούκα
Σύμβουλος Ποδολογίας
Γεν. Δ/ντρια Imperial Feet Greece & Cyprus