ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ

  Ο διαβήτης μπορεί να επιφέρει πολλές επιπτώσεις στον οργανισμό ενός ασθενούς οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε ένα διαβητικό πόδι παραμορφωμένο,με έλκη, με λοίμωξη και το κυριότερο με αυξημένη πιθανότητα για κάποιο μεγάλο ή μικρό ακρωτηριασμό.
  Οι επιπλοκές των κάτω άκρων είναι πολύ συχνές μεταξύ ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη. Μια από τις πιο σοβαρές επιπλοκές του διαβήτη είναι το Διαβητικό Πόδι.
  Ο όρος «διαβητικό πόδι» χρησιμοποιείται για την περιγραφή όλων των δερματικών εκδηλώσεων που εμφανίζονται στα κάτω άκρα.
  Εκτός του διαβητικού ποδιού, άλλες επιπλοκές είναι η νευροπάθεια, η λοίμωξη και η αγγειοπάθεια.
  Το Διαβητικό πόδι είναι το πόδι των ασθενών με διαβήτη που έχει
   • Λοίμωξη ή / και καταστροφή των ιστών,
   • Περιφερική νευροπάθεια ή / και αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων.
   • Το Διαβητικό πόδι παραμένει η πιο συχνή αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη.
   • Οι περισσότερες δερματικές παθήσεις μπορούν να προληφθούν εφόσον ακολουθείται το κατάλληλο πρόγραμμα ελέγχου του διαβήτη και η χρήση κατάλληλων προϊόντων φροντίδας των κάτω άκρων.
   • Τα προϊόντα της Imperial Feet είναι κατάλληλα και αποτελεσματικά για την φροντίδα & θεραπεία παθήσεων των κάτω άκρων.

Διαβητικό πόδι – συνήθεις παθήσεις

Ξηροδερμία ποδιού
  H ξηροδερμία αποτελεί ένα κοινό χαρακτηριστικό σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.
Η αντιμετώπιση της ξηροδερμίας έχει μεγάλη σημασία για να μειωθεί ο κίνδυνος του έλκους.

Εκδηλώσεις στα Νύχια
Ονυχομυκητίαση

  Η μυκητίαση των νυχιών είναι πολύ συχνό φαινόμενο σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και με την πάροδο των ετών, καταλήγει σε ένα νύχι που δεν μπορεί να κοπεί με τα συνήθη εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο σπίτι και, πολλές φορές, χρειάζεται η βοήθεια ειδικού. Δεν είναι σπάνιο, στην προσπάθεια για «καλύτερη» φροντίδα των νυχιών, να δημιουργούνται έντονες φλεγμονές επικίνδυνες ακόμα και για την ακεραιότητα ενός διαβητικού ποδιού. 

Ονυχογρύπωση – Είσφρυση ονύχων
  Η ονυχογρύπωση είναι μια πάθηση στην οποία υπάρχει παρέκκλιση και εισχώρηση ενός τμήματος της ονυχαίας πλάκας στον αύλακα και τον υποδόριο ιστό και παρουσιάζεται κατά κύριο λόγο στο μεγάλο δάχτυλο του ενός ή και των δύο ποδιών, ιδίως από την εσωτερική μεριά.Η κλινική εικόνα του νυχιού εξαρτάται από το στάδιο της ονυχογρύπωσης ή είσφρυσης του νυχιού. Απαιτείται άμεση θεραπεία καθώς η ονυχογρύπωση μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές ή ακόμα και σε αποκόλληση του νυχιού.

Σφυροδακτυλία
  Η σφυροδακτυλία (hammer toe) είναι μια πάθηση του ποδιού στην οποία υπάρχει κλίση των δακτύλων προς τα κάτω και ο ασθενής αισθάνεται πόνο.
Ουσιαστικά υπάρχει παραμόρφωση στο ένα ή και στα δύο κάτω άκρα και προσβάλλονται κυρίως τα μικρά δάκτυλα του ποδιού.

Δερματοφυτία των ποδών – ‘’Πόδι του Αθλητή’’
  Η δερμοφυτία του πέλματος (tinea pedis) και των μεσο δακτύλιων πτυχών είναι μια συχνή και επίμονη μυκητίαση του δέρματος και ουσιαστικά πρόκειται για μια λοίμωξη των
πελμάτων και των μεσοδακτυλικών περιοχών από δερματόφυτα. Παρατηρείται συνήθως σε αθλητές από όπου προκύπτει και ο όρος «Πόδι του Αθλητή» (Αthlete’s Foot).
  Συνήθως εντοπίζεται μεταξύ 4ου και 5ου δακτύλου.
Επιπλέον, το δέρμα της γύρω περιοχής, δηλαδή η πλάγια επιφάνεια των δακτύλων, ενδέχεται να εμφανίσει φυσαλίδες, διαβρώσεις και ξεφλούδισμα του δέρματος λόγω της επέκτασης της νόσου.
  Αρχικά παρουσιάζεται κνησμός, ενώ κάνουν την εμφάνισή τους ραγάδες και φυσαλίδες ανάμεσα στα δάκτυλα. Η μετάδοση αυτής της λοίμωξης γίνεται σε συγκεκριμένα σημεία του δέρματος των ποδιών σε χώρους που είναι πιθανόν να περπατήσουμε ξυπόλητοι, όπως η πισίνα, η παραλία κλ.π.
  Εκτός της κλινικής εικόνας, η μυκητιασική αυτή λοίμωξη επιβεβαιώνεται και με μικροβιολογικές εξετάσεις για την άμεση αναζήτηση του μύκητα.
  Εάν δεν ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία, η δερμοφυτία – ‘’Πόδι του Αθλητή’’ παρουσιάζει εξάρσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της εντονότερης εφίδρωσης των ποδών.

Κάλοι & Σκληρύνσεις

  Ο σχηματισμός τύλου, όπως αποκαλείται επιστημονικά ο κάλος, είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής πίεσης που δέχεται το πόδι σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο.Πριν την εμφάνιση του κάλου υπάρχει νέκρωση και βλάβη του μαλακού ιστού επάνω στις προεξοχές των οστών των ποδιών. Τα πιο συνήθη σημεία όπου εμφανίζονται οι κάλοι είναι το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και το πέλμα, καθώς και στο επάνω μέρος της πρώτης ή/και της δεύτερης μετακαρποφαλαγγικής άρθρωσης. 
Επιπλέον, τα έλκη που εμφανίζονται στα πόδια των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη περιβάλλονται από έναν δακτύλιο τύλου.
  Η πρόληψη των κάλων αλλά και η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπισή τους αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης έλκους.

   • Τα προϊόντα της Imperial Feet συστήνονται από Δερματολόγους, Διαβητολόγους, Ποδιάτρους & Ποδοθεραπεπευτές σε όλο τον κόσμο, και είναι κατάλληλα και αποτελεσματικά για την φροντίδα & θεραπεία όλων των παραπάνω παθήσεων των κάτω
άκρων.

Συστήνουμε πάντα στους πάσχοντες να συμβουλεύονται τον θεράποντα γιατρό τους.